- Startup LV Energy vond een manier om energie uit de trillingen van geluidsgolven te halen. Hierdoor kunnen concertzalen en snelwegen straks energie opwekken.
- Het was de inmiddels overleden ondernemer Vincent Houwert die de innovatie tot stand bracht. Zijn beste vriend, Satish Jawalapersad, zet het bedrijf nu voort.
- Jawalapersad wil de ‘legacy’ van zijn vriend hooghouden. “We waren als broers”, zegt hij op techbeurs CES tegen Business Insider Nederland.
- Lees ook: Van pratende avatars tot vliegende auto’s: dit zijn de belangrijkste trends op techbeurs CES
Dat we uit wind en zon energie kunnen produceren, is al lange tijd gemeengoed. Maar kan zoiets ook uit geluidsgolven? Onderzoekers wijzen er al enige tijd op dat geluidsgolven door hun trillende bewegingen energie met zich meebrengen.
Het was serie-ondernemer Vincent Houwert die begin vorig jaar besloot hier iets mee te doen. Samen met zijn beste vriend Satish Jawalapersad (45) stampte hij een bedrijf uit de grond, LV Energy geheten. Samen ontwikkelden ze een prototype van een apparaat dat geluidsgolven omzet in energie. Ze legden het patent op de techniek daarbij vast.
Dit was echter het laatste wapenfeit van Houwert, die in september op 40-jarige leeftijd overleed aan uitgezaaide nierkanker.
‘Eerbetoon’ aan jarenlange vriend
Jawalapersad ziet het nu als zijn taak om het idee van Houwert naar de markt te brengen. Hij doet dit als “eerbetoon” aan zijn jarenlange vriend, zegt de ondernemer tegen Business Insider Nederland. We spreken Jawalapersad in Las Vegas tijdens techbeurs CES, waar hij rondloopt om de techniek aan de man te brengen.
“Toen Vincent me begin dit jaar vroeg om hieraan mee te doen, was hij al ziek”, zegt Jawalapersad, die in het verleden meerdere bedrijven met Houwert bestierde. “Ik hoopte indertijd dat hij door zijn enthousiasme voor dit project nog wat langer zou blijven leven. Het heeft niet zo mogen zijn, maar ik wil nu zijn droom waarmaken.”
Makkelijk is dat allerminst. Was Houwert een technische jongen die diep in de vakliteratuur dook om deze techniek te doorgronden, Jawalapersad noemt zichzelf eerder een “commerciële man”. “We vulden elkaar perfect aan. Ik verkocht alles altijd wel en hij loste het dan technisch op. Nu hij er niet meer is, is het voor mij een persoonlijke reis geworden.”
Financieel weet Jawalapersad het voorlopig nog wel even uit te zingen. Hij haalt voldoende inkomsten uit een ander managementbedrijf van hem. De grote taak voor de ondernemer zit hem nu vooral in het vinden van een nieuwe technische compagnon. “Er valt nog veel door te ontwikkelen en daar zoek ik nu iemand voor. De techniek heeft alle potentie, maar de ontwikkeling ervan staat stil omdat een CTO [chief technology officer, red.] ontbreekt.”
Trillingen uit geluidsgolven zorgen voor energie
Hoe werkt de techniek eigenlijk? Jawalapersad houdt een vierkant kastje in zijn handen. “Dit noemen wij onze 'wave harvester'. Het apparaat luistert naar geluidsgolven, pakt de trillingen op en zet die om in energie. Het is eigenlijk het principe van elektromagnetische inductie dat wordt omgezet in elektrische energie. Een membraan neemt een akoestisch signaal op, dat met een geluidsgolf meetrilt. Met de trillingen creëren we uiteindelijk een magnetisch veld, dat elektrische spanning opwekt.”
De kunst is om uit dat membraan bruikbare energie te halen die je kunt opslaan in een accu. Zover zijn ze nog niet bij LV Energy, geeft Jawalapersad toe. “De techniek staat nog in de kinderschoenen. Over een jaar hoop ik ons prototype volledig werkend te hebben.”
De potentie is desalniettemin groot, weet de ondernemer. “We kunnen dit straks langs snelwegen en in tunnels installeren, waar veel lawaai is. Dat levert energie op, die je terug kunt geven aan bijvoorbeeld een woonwijk. Of denk aan concertzalen, die bij ieder concert een beetje energie terug kunnen verdienen uit geluidsgolven. Overal waar veel geluid is, kun je in feite energie opwekken.”
Wel benadrukt Jawalapersad: zonne- en windenergie leveren meer energie op. “Maar alle kleine beetjes helpen, denkt de ondernemer. “Geluidsenergie zou een mooie toevoeging kunnen zijn voor hernieuwbare energie. Je zou onze apparaten bijvoorbeeld ook op windmolens kunnen installeren.”
Houwert had begin dit jaar het plan om de startup zelfstandig uit te rollen en een grote fabriek te bouwen. Of Jawalapersad díe droom ook waar kan maken, weet hij nog niet. “Ik zie ook wel mogelijkheden om het via een partner als licentie uit te rollen. Ik ben in mijn eentje nu en dat zou een handige oplossing kunnen zijn. Zolang de techniek maar doorontwikkeld wordt en de naam van het bedrijf behouden blijft. Dan hou ik de 'legacy' van Vincent in stand.”
'We waren als een soort broers'
Want die “legacy” van zijn goede vriend in stand houden, dat is voor Jawalapersad uiteindelijk het belangrijkst. “We leerden elkaar in 2008 puur toevallig kennen op de schietbaan in Amsterdam. Vincent had een pakje sigaretten op tafel liggen, waar ik zomaar eentje uitnam. Hij keek me aan en zei: ik vind het niet erg als je er eentje neemt, maar je moet het wel even vragen. Ik zei, een beetje stoer: hoezo? Toen wees hij me voor de grap naar zijn wapen. Ik moest daar heel hard om lachen en we werden vrienden voor het leven.”
Het was een bijzondere vriendschap, herinnert Jawalapersad. “Hij kwam uit een goed milieu, ik groeide op in Kanaleneiland en Amsterdam-Noord. Hij was kort en had een brilletje, ik ben een grote donkere vent. Mensen keken ons weleens raar aan, maar we waren als een soort broers. Als de een een paar weken niets van zich liet horen, nam de ander altijd wel weer contact op. Ik was zelfs getuige op zijn trouwerij.”
Nooit zal Jawalapersad zijn vriend vergeten. “Hij heeft me ook geleerd dat ik anders moest ondernemen. Voor ik hem kende was ik een soort veredelde zzp’er, ik ging van klant naar klant. Vincent liet me inzien dat ik groter moest denken, mensen moest aannemen. Dankzij hem ben ik van route veranderd.”